כאמור הראדון הינו גז חסר ריח, אך לא קשה לגלות אם יש לכם בעייה של ראדון בבית. עליכם רק לבצע בדיקת גז ראדון, הבדיקה פשוטה וניתנת אף לביצוע בעצמכם בעזרת הגלאים של מכון אנפה. במידה וקיימת דרישה לבצע בדיקת גז ראדון לטופס 4 (אישור איכלוס) בודק מוסמך חייב להיות נוכח במקום לצורך הנחת הגלאים, רישום ואיסוף הגלאים, לאחר מכן תיערך אנאליזה לגלאים במעבדה ויישלח דוח מפורט המסכם את תוצאות הבדיקה.
ריכוז גז הראדון באוויר נמדד ביחידות של בקרל למטר קוב (Bq/m3 או Becquerel/m3), יחידה כזו שוות ערך לכמות החומר הרדיואקטיבי שנפלט מגרעין יחיד בשנייה אחת. אלו הן יחידות המדידה המקובלות בישראל. קיימות יחידות מדידה נוספות כגון:
פיקוקירי לליטר (picocurie/l או pCi/L) המקובלות יותר לשימוש בארה"ב.
כאשר 37 bq/m3 = 1 pCi/L .
בעזרת גלאי ראדון מיוחדים ניתן לבדוק את ריכוז גז הראדון בחדר הנדרש. חלקם ניתן להזמין גם דרך הדואר כערכה ייעודית וידידותית, וכן ניתן להגיע ולרכוש אצלנו במקום. בוודאי שהמומלץ ביותר הוא הגעה של בודק ראדון מוסמך ומנוסה אליכם ולמקום הנדרש לבדיקה. אנו מספקים שירותינו בפריסה ארצית מצפון לדרום ובהתראה קצרה!
קיימות הנחיות ברורות של המשרד להגנת הסביבה לביצוע בדיקות של גז ראדון!
הדרך המהירה ביותר היא באמצעות בדיקה קצרת-טווח. בדיקות קצרות-טווח מתבצעות בביתכם במשך שלושה ימים לפחות ועד לשבעה ימים לכל היותר (3-7 ימים), על מנת לבצע בדיקה מסוג זה יש להקפיד על חלונות ודלת סגורה בחדר למשך כל זמן הבדיקה. גלאים מסוג "גלאי פחם", ו"גלאי אלקטראט" מתוצרת ארה"ב הם הנפוצים בארץ המיועדים לבדיקה קצרת-טווח. היות שריכוז הראדון נוטה להשתנות מיום ליום ומעונה לעונה, יש לצפות שהבדיקה קצרת המועד תלמד אותנו פחות מהן רמות הראדון הממוצעות לאורך כל השנה. אולם אם התוצאות נחוצות לכם במהירות, ניתן בהחלט להשתמש גם בשיטה זו של בדיקה קצרת-טווח, ולאחריה יומלץ במקרה הצורך לבצע בדיקה נוספת כדי לקבוע האם המבנה תקין או שלא. בדיקה זו הינה הדרך השנייה לביצוע ונקראת:
טווח הזמן של בדיקות ארוכות-טווח נעות בין 90-180 ימים. בדיקה זו נערכת בתנאי מחייה רגילים (ת.מ.ר.), כלומר היא נערכת ללא הצורך בסגירת המבנה\החדר הנבדק, אלא נערכת בתנאים פתוחים ורגילים כפי שהאדם החי במקום רגיל לחיות. בדרך כלל משתמשים בבדיקות אלה בגלאי "אלפא טראק" ו"גלאי אלקטרט". בדיקה ארוכת טווח תספק לכם תוצאות ונתונים אודות ממוצע ריכוז גז הראדון השנתי בסביבה הנבדקת (מרתף, חדר שינה, סלון, ממ"ד, מקלט וכו').
במידה והינכם מחליטים להזמין ערכה כזו מאיתנו ולקבלה באמצעות הדואר יש לפעול על פי ההוראות המצורפות לערכת הבדיקה שתקבלו, יש להדגיש כי הגלאים נוחים מאד לשימוש ומיועדים גם לאדם שאינו מתמצא בתחום, כמובן שהינכם יכולים להתקשר אלינו ולקבל הדרכה צמודה בכל עת. במידה ובודק מוסמך יגיע אליכם על מנת לבצע את הבדיקה סימכו עליו שיעשה זאת באופן המקצועי ביותר תוך מתן הסברים מקצועיים בנוגע לבדיקה ולמשמעויותיה, מובטח גם יחס חם וסבלני מכל הלב . כאמור אם הוחלט לבצע בדיקה קצרת-טווח, יש לסגור את כל החלונות ואת הדלתות, הקפידו על סגירתם במשך כל זמן הבדיקה. אל תפעילו מאווררים או מכשירים אחרים המכניסים אוויר מן החוץ. ניתן להפעיל במידה ויש מאווררים או אמצעים אחרים ייעודיים להפחתת גז הראדון במידה ואכן הותקנו.
אל תבצעו בדיקות קצרות-טווח במידה ואינכם יכולים לסגור את החדר אותו הינכם מבקשים לבדוק, במידה ובפתח הכניסה לחדר אין דלת, ניתן בהחלט להשתמש ביריעת ניילון במקום הדלת. את הגלאים יש למקם בחדרים שנמצאים בשימוש שגרתי כסלון, חדר משחקים, חדר עבודה או חדר שינה וכו' אך לא במטבח או בחדר הרחצה ובשירותים. כן אין טעם לבצע בדיקה בחדר אשר אין בו פוטנציאל לשהייה רציפה של אדם כמו חדר המשמש כמחסן לדוגמא. יש למקם את הגלאים על פי ההוראות או על פי קביעת הבודק המוסמך במידה ונוכח. יש להשאיר את הגלאים למשך כל הזמן שנקבע ושהומלץ על ידנו. משסיימתם את הבדיקה, יש לסגור את הגלאים ולשלוח אלינו בדואר רשום למעבדה לכתובת הרשומה על האריזה לצורך ניתוח התוצאות, או שהשאירו זאת לבודק שלנו שיגיע אליכם לאסוף את הגלאים. תוצאות הבדיקה מתקבלות במהירות מהרגע שהגלאים מגיעים למעבדתנו, התוצאות ירוכזו בדוח מסכם בו יופיעו פרטי מיקום הבדיקה, כתובת המקום, סוג ואופי הבדיקה, מספר הגלאים הנדרשים ומיקום הנחתם בעת הבדיקה, המספר הסידורי של הגלאים, מספר ההיתר של מכון אנפה לביצוע בדיקות גז ראדון מטעם המשרד להגנת הסביבה והמלצות לאור ריכוזי גז הראדון שנמדדו.
שלב 1. בצעו בדיקה קצרת-טווח (3-7 ימים בתנאים סגורים). אם התוצאה תקינה מומלץ לשקול ביצוע בדיקה ארוכת טווח (3-6 חודשים בתנאי מחייה רגילים) לקבלת ממוצעים שנתיים גם בהתייחסות להתנהלותכם בחדר וצורת החיים שלכם. באם ריכוזי הראדון תקינים אין צורך לבצע פעולות שיפור, אך ככלל גם אם הריכוז הנמדד תקין מומלץ להקפיד ולאוורר את החדר בזמן שהייה\לפני שהייה. אם התוצאה שקיבלתם חריגה ועומדת מעל לתקנים שנקבעו ע"י המשרד להגנת הסביבה, יש לבצע פעולות שיפור להפחתת ריכוזי הראדון במרחב הנבדק כאשר יומלץ לכם פרק הזמן (על פי מודל מורכב) בו יש להשלים את התקנת האמצעים המונעים את חדירת הגז ו\או המסלקים אותו מן החדר.
שלב 2. בתום ביצוע פעולות השיפור יש לבצע מדידה השוואתית (בדיקה קצרת טווח חוזרת) על מנת לוודא כי האמצעי שהותקן יעיל ומוריד את ריכוז הראדון תחת הסף המומלץ.
שלב 3. במידה ואכן תקין תקבלו המלצה לבצע בדיקה ארוכת טווח לבחינת ממוצעי הראדון אל מול האמצעים שהותקנו להפחתתו. במידה ותתגלה חריגה יומלץ לבצע פעולות שיפור נוספות להפחתת הראדון. באם ריכוזי הראדון תקינים אין צורך לבצע פעולות שיפור נוספות.
ויגיע לביתך בודק קרינה מוסמך בעל רישיון מטעם המשרד לאיכות הסביבה ומשרד הבריאות לבדיקות סביבתיות
בדיקות קרינה נערכות בשל החשש ההולך וגדל בקרב האוכלוסייה מסיכונים פיסיולוגיים בריאותיים הנובעים כתוצאה מחשיפה למקורות קרינה הגבוהים מערכים ברורים שהוגדרו ע"י המשרד להגנת הסביבה...
[קרא עוד...]
כל הזכויות שמורות © 2015 לאנפה המכון הישראלי לאיכות הסביבה.